poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kącik kulinarny

Wśród przeróżnych zachowanych do dzisiejszych czasów starych papierzysk zachowało się też trochę przepisów kulinarnych. Nie są może one przesadnie szczegółowe, ale dają pojęcie czym się żywili nasi przodkowie. Przynajmniej ci zamożniejsi. Oto przepis na tort z XVIII wiecznej rękopiśmiennej książki kucharskiej pod tytułem "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów  i innych słodkości...".


Archiwum Główne Akt Dawnych, Archiwum Radziwiłłów, Rękopisy bibliotecze, bez sygnatury

"TORT Z RAKÓW

Siekankę dobrą z raków uczynić, a zlej tej jest tyle [ten fragment jest dla mnie nieco niejasny szczerze mówiąc, może chodzi o "złej"?], na pół przetłuczonych migdałów przydać, chleba białego w mleku moczonego wetrzeć masła dosyć włożyć i ucukrować dobrze."

Smacznego.

P.S. Podobno Francuzi po dziś dzień robią takie torty. Ale trudno chyba znaleźć rzecz, której nie zjadłby Francuz, więc jakoś mnie to nie dziwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz