Spożywanie posiłków i napojów to przyjemny temat, więc będę do niego wracał często. Tym razem mam zresztą niezły pretekst, oto rozmowa (http://wiadomosci.onet.pl/prasa/krol-od-kuchni/76zck) z Jarosławem Dumanowskim, historykiem specjalizującym się w... jedzeniu. A konkretnie w kuchni staropolskiej. Bardzo zachęcam do lektury, bo profesor zna się na rzeczy, a i interesująco opowiadać też umie. Ale to nie wszystko. W wywiadzie prof. Dumanowski mówi dużo o zwyczajach żywieniowych Jana III Sobieskiego, które można współcześnie badać między innymi dzięki dokumentom z AGAD. Bardzo interesującym źródłem jest księga sporządzona w kuchni królewskiej, zarejestrowane są w niej dzień po dniu potrawy, które lądowały na stole Jana III oraz jego synów. Jest 19 września, sprawdźmy więc, co tego dnia jadł w 1695 roku król!
![]() |
Archiwum Główne Akt Dawnych, Nabytki niedokumentowe oddziału I, sygn. 172, s. 92 |
"Die 19 7bris [septembris], poniedziałek w Wilanowie
Stół króla jegomości
mięsa 5
cielę 7
baran 5
ozór wędzony 1
flaki 1
schab i głowa 2
gęsi 2
kaczki 1
dróbka 1
kur 3
kurcząt 2
prosię 1
kapłon kar[mny] 1
gołębi 1
ozór świeży 1
jarząbków para 1
cietrzew 1
N 36
mięsa 5
cielę 7
baran 5
ozór wędzony 1
flaki 1
schab i głowa 2
gęsi 2
kaczki 1
dróbka 1
kur 3
kurcząt 2
prosię 1
kapłon kar[mny] 1
gołębi 1
ozór świeży 1
jarząbków para 1
cietrzew 1
N 36
do jarzyny mięso
na smak i na rumianą
tłustość i mleczka
cynadra
Stół królewiczów ichmościów
mięsa 3
cielęcia 3
barana 2
schab 1
gęś 1
kura 1
kurcząt 4
kaczki 1
cynadry 1
gołębi 1
jarząbki 1
cietrzew 1
N 20
mięsa 3
cielęcia 3
barana 2
schab 1
gęś 1
kura 1
kurcząt 4
kaczki 1
cynadry 1
gołębi 1
jarząbki 1
cietrzew 1
N 20
na smak i na rumianą
tłustość i mleczka"
Na koniec zdradzę, że wraz z jeszcze jednym kolegą oraz z prof. Dumanowskim postanowiliśmy wydać całą tę księgę, więc jeszcze w tym roku powinna ukazać się drukiem. Będzie można do woli śledzić kulinarne zachcianki Jegomości Pana Króla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz